Blog

Belgische bubbels : Ruffus

Geschreven door Frederick woensdag 12 januari 2011 12:14
Met trots melden we dat ...

Deel 4 - Een wijn bewaren: de trillingen

Geschreven door Frederick zondag 01 november 2009 14:10
Wanneer een kelder vlakbij een metro-, tram- of treinlijn gelegen is, ontstaat er een zware risico dat de wijnen niet genoeg rust krijgen om lekker te evolueren. Spijtig genoeg bestaat er tot nu toe nog geen enkele efficiënte oplossing om deze kwaad te bestrijden: Een zandbedding die... op een basis wordt gelegd, die eveneens trilt! Of Silentblocks die het gewicht van de wijnkasten niet kunnen verdragen en die na ongeveer 1 jaar niks meer tegen trillingen kunnen. De enige oplossing voor het probleem bestaat daarin om de wijnen te verhuizen en vervolgens minstens zes maanden te laten rusten alvorens ze te drinken. Deze verandering is efficiënt, maar niet zeer praktisch. Het lijkt echter dat de jongere wijnen een betere weerstand tegen dit verschijnsel aanbieden en dan de oude Pinot Noir het meest lijden. Er werden tot nu toe weinig studies uitgevoerd, en de voornaamste opmerkingen werden door bepaalde wijnbouwers gegeven wanneer zij hun eigen wijnen bij een wijnwinkel moesten proeven. Maar daar moet men eveneens met de kwaliteit van de opslag (t°) rekening houden. In ieder geval: liever een wijn een beetje te vroeg te drinken dan op een hypothetisch hoogtepunt te blijven wachten totdat het te laat is.

Nieuw bewijs: wijndrinkers leven langer

Geschreven door Frederick donderdag 01 oktober 2009 14:08
Epidemiologen beginnen langzaam maar zeker de voordelen van gematigd drinken tegen hartziekten te kwantificeren. Een half glas bier per dag kan al een dikke twee jaar opleveren en de pure wijndrinkers kunnen tot vijf jaar langer van het leven genieten. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek van Marinette Streppel van de Wageningse universiteit, waaruit het Journal of Epidemiology and Community Health citeert.

Streppel analyseerde de gezondheidsgegevens van een groep van 1373 mannen uit Zutphen. Veertig jaar lang (1960-2000) zijn zij in de gaten gehouden. Alle mannen waren geboren tussen 1900 en 1920 en 1130 van hen zijn inmiddels overleden, waarvan meer dan de helft aan hart- en vaatziekten.

Streppel keek naar het drinkgedrag van de mannen, hun gewicht en dieet, of ze rookten en of er langdurig zieken tussen zaten. Als eerste viel op dat er in 1960 maar 45 procent alcohol dronk. In 2000 was dat percentage geklommen tot 86 procent. Daarna vergeleek Streppel het individuele drinkgedrag en de levensduur en concludeerde ze dat gematigd drinken goed is voor de lengte van het leven. Volgens specialisten is alcohol goed voor het hart omdat het bepaalde vetresten wegspoelt die later eventueel tot hartaanvallen of beroertes kunnen leiden.

Gebaseeerd op Bloomberg.

Deel 3 - Een wijn bewaren: het licht

Geschreven door Filip dinsdag 01 september 2009 14:06

In een kelder is het per definitie donker. Maar af en toe heb je wat licht nodig. De néons zijn zeker de slechtste oplossing die u kunt kiezen. Spijtig genoeg worden die nog vaak gebruikt, ten laste van de flessen die u bewaart… Deze verlichting is een beruchte vijand van de Champagnes en “bio” wijnen. Weinig mensen weten het, maar de “smaak van het licht” is een concept algemeen aanvaard door de professionele wijnproevers. Het is meestal te danken aan de nieuwe distributie kanalen en de verminderde filterpotentieel van de glazenflessen. Het is ook de reden waarom bepaalde Champagnehuizen hun “Grandes Cuvées” in afzonderlijke etuien bewaren om die tegen het licht te verdedigen.

Wanneer u naar de kelder moet, kies dan voor nieuwe oplossingen (gelijk de LEDs die bijna geen warmte uitgeven) of de oude kaarsen die ook hun charme hebben.

Franse wijnhandel stort in

Geschreven door Frederick maandag 15 juni 2009 14:03
De Franse wijnhandel is in 2008 ingezakt, zo blijkt uit onlangs gepubliceerde cijfers. In Frankrijk zelf werd 10% minder wijn gekocht dan in het voorgaande jaar. De totale Franse wijnverkopen daalden met 15% in volume en bijna 30% in waarde. Franse wijnorganisaties twisten over de achterliggende oorzaak van de lagere verkopen. De recessie krijgt de schuld, maar ook het vermoeden dat de consument steeds vaker kiest voor goedkopere niet-Franse wijn. De algemene trend is ook dat mensen minder alcohol drinken dan vroeger. Uit onderzoek is gebleken dat een volwassene in 1960 gemiddeld 175 liter wijn per jaar dronk. Dat is het viervoudige van wat een volledig huishouden gemiddeld dronk in 2008.

Cava krijgt heldenstatusdie schuimwijn nooit had

Geschreven door Frederick vrijdag 15 mei 2009 13:59
Cava profiteert van de crisis en heeft de plaats van champagne ingenomen als nieuwe feestdrank. Volgens Guy Crombé, van wijn- en champagnehandelaar Crombé in Kortrijk, heeft Cava nu de champagne vervangen op communiefeesten en huwelijken. 'Champagne in het openbaar drinken komt arrogant over. Klanten vragen steeds vaker naar Cava.' De verkoop van deze Spaanse mousserende wijn groeide afgelopen jaren telkens met 20 tot 30%. De afzet bij onder meer Colruyt zou een spectaculair volume hebben bereikt. Maar waaraan heeft Cava dat plotse succes te danken? De drank bestaat immers al 130 jaar.

Volgens reclamemaker Guillaume Van der Stighelen heeft de naam er veel mee te maken. Zowat alle democratische alternatieven voor champagne kregen tot voor kort het etiket schuimwijn opgeplakt, maar ze raakten amper verkocht. 'Nu kan je op geen etentje meer komen of iemand heeft gezorgd voor 'de Cava'. Cava krijgt de heldenstatus die schuimwijn nooit kon verwerven. Zelfde fles. Zelfde product. Andere naam', schrijft hij in zijn boek 'Maak van je merk een held'. Bovendien heeft Cava voor een maatschappelijke verschuiving gezorgd. Iets vieren is niet langer weggelegd voor de happy few, die zich champagne konden permitteren, iedereen die iets te vieren heeft kan dat doen met een glaasje Cava.

Het Spaanse woord 'Cava' betekent kelder en is vandaag de naam van de beste Spaanse schuimwijn. De heilige drievuldigheid van de Cava zijn de typische druivensoorten Macabeu, Xarel.lo en Parellada. De productie is bij twee bottelaars geconcentreerd., Codorniu en Freixenet die samen 85 % van de hele Cava-markt in handen hebben. De overige 15% is in handen van zo'n 268 familiale producenten in de Catalaanse Penédesstreek. Deze kleine bottelaars produceren jaarlijks gemiddeld 100.000 tot 500.000 flessen; ter vergelijking: Codorniu en Freixenet bottelen tot 1 miljoen flessen ... per dag. In tegenstelling tot champagne, die soms 6 jaar rijpt, rust de Cava in het algemeen duidelijk korter op de giststoffen. Cava's rijpen 9 maanden en de Gran Reserva 30 maanden. De tweede rijping in de kelders duurt nog eens één tot twee jaar. Het is dan ook aanbevolen Cava snel na de koop te drinken.

Pagina 1 van 3
You are here: